Historia

Sukupolvelta toiselle periytyvä festivaali.

Vuonna 2005 perustettu Kamarikesä on nuorten suomalaisten klassisen musiikin ammattilaisten johtama festivaali.

Aikaisempia taiteellisia johtajia ovat olleet festivaalin perustaneet Sibelius-Akatemian nykyinen musiikinteorian lehtori Ville Komppa ja Radion sinfoniaorkesterin viulisti Pasi Eerikäinen, Sinfonia Lahden ylikapellimestari ja BBC:n Sinfoniaorkesterin päävierailija Dalia Stasevska, Wienissä asuva palkittu pianisti Johannes Piirto sekä arvostettu Borea-kvartetti, jonka jäseniä ovat Tami Pohjola, Kasmir Uusitupa, Riina Piirilä ja Senja Rummukainen. Vuonna 2021 taiteellisina johtajina aloittivat viulisti Abel Puustinen, pianisti Ossi Tanner ja klarinetisti Klaara Vasara.

Tutustu tällä sivulla festivaalin aikaisempien taiteellisten johtajien festivaalia koskeviin muistoihin.

Ossi Tanner

Kamarikesä-festivaalin taiteellinen johtaja vuodesta 2022


Kamarikesää 2022 leimasivat mukavat helteiset ja aurinkoiset kesäpäivät Helsingin keskustassa. Kamarikesää olivat kannustamassa opettajia ja tukijoita, muun muassa Paavali Jumppanen, Seppo Kimanen, Yoshiko Arai sekä Elina Vähälä.

Johannes Piirto


Kamarikesan taiteellinen johtaja 2016-2021

“Ainutlaatuista Kamarikesässä on sen korkea taiteellinen taso ja vastuun jakaminen nuorille. Pitkällä tähtäimellä se maksaa itsensä takaisin, vaikka järjestäjänä voisikin pelottaa antaa iso kokonaisuus nuorelle.”

Dalia Stasevska


Kamarikesan taiteellinen johtaja 2011-2015

“Minulle oli alusta alkaen selvää kolme asiaa jotka halusin Kamarikesässä saavuttaa: nuoret saisivat oman vakavasti otettavan sekä korkeatasoisen festivaalin jossa olisi hyvin vahva ”me yhdessä” meininki, kasvattaa yhteistyötä ja tutustua oman ikäisten eri taidealojen opiskelevien nuorten kanssa sekä näkyvyyden ja yleisön kasvattaminen.”

Pasi Eerikäinen

Kamarikesan perustajajäsen Ville Kompan kanssa


Ensimmäiset vuodet olivat meille ponnahduslauta muusikkoina. Nykyään Kamarikesä on mahdollisuus nuorelle polvelle järjestää festivaalia, näyttää kyntensä ja luoda isoja kokonaisuuksia. Sama linja on pysynyt, aina uusi sukupolvi ottaa festivaalin hoitaakseen.

Olen aina ollut sitä mieltä, että ei voi oppia soittamaan, ellei saa mahdollisuuksia! Kun saat mahdollisuuksia, saat näkyvyyttä. Se kannustaa!

Ville Komppa

Kamarikesä-festivaalin perustaja yhdessä Pasi Eerikäisen kanssa. Kamarikesän toiminnanjohtajana ja tuottajana sekä Kamari ry:n ja Ritarikatu ry:n puheenjohtajana vuosina 2005–2013


Ylioppilaskunnan puhelin soi keskellä kiireistä päivää keväällä 2005. Vastaan puhelimeen. Soittaja on Ritarihuoneen kamreeri Johan Grotenfelt. Hän kysyy, voisiko Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta järjestää Ritarihuoneella tulevana kesänä konsertteja; he haluaisivat tukea Sibelius-Akatemian opiskelijoita tulemalla salivuokrassa reippaasti vastaan.

Seuraava sekunti on jäänyt tunnetasolla voimakkaasti mieleeni. Teen päätökseni siinä silmänräpäyksessä ja vastaan Johanille jotakuinkin näillä sanoilla: “Ylioppilaskunnalla ei varmaankaan ole rahkeita konsertteja järjestää, mutta minä kyllä voisin: mitä ajankohtaa olette ajatelleet?”