
Kamarikesä
20 vuotta
1.-9.8.2025 Helsingin Ritarihuone
Taiteilijat 2025
Kamarikesässä esiintyy Suomen nimekkäimpiä nuoria muusikoita ja sellaisia kotimaisia ja kansainvälisiä kilpailuvoittajia, joita tuodaan helsinkiläisyleisön kuultavaksi vain harvoin. Vuonna 2025 festivaalin lavalla nähdään muun muassa kansainvälistä menestystä niittävä suomalaissellisti Senja Rummukainen, 13-vuotias viulistilupaus Lilja Haatainen sekä kotimaisissa kilpailuissa vastikään palkittu Maximillian Fagerlund.
Jousisoittajat
-
Helsinkiläinen Leonardo Chiodo on 26-vuotias kansainvälisen taustan omaava sellisti. Vuodesta 2020 hän on opiskellut Kuningatar Sofian Musiikkikorkeakoulussa.
Leonardo aloitti sellonsoiton opiskelun yksityisesti 10-vuotiaana vuonna 2008. Vuonna 2010 hän aloitti opiskelunsa Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutuksessa. Sibelius-Akatemiassa hänen opettajinaan ovat toimineet lehtori Hannu Kiiski ja professori Martti Rousi. Vuodesta 2019 hän on opiskellut Sveitsissä ja Espanjassa Kuningatar Sofian Musiikkikorkeakoulussa Professori Ivan Monighettin johdolla.
Leonardo on menestynyt kansainvälisissä ja kansallisissa sellokilpailuissa: I palkinto kansainvälisessä Mravinsky-kilpailussa Pietarissa vuonna 2016, I palkinto Turun Sellokilpailussa vuonna 2018, IV palkinto Paulon Kansainvälisessä Sellokilpailussa vuonna 2018.
Solistina hän on soittanut mm. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Sinfonia Lahden, Helsingin kaupunginorkesterin, Turun Filharmonisen orkesterin Sekä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Malaga Philharmonic Orchestran, Orchestra della Toscanan, the Kaunas City Symphony Orchestran, the St. Petersburg State Academic Symphony Orchestran ja Freixenet Symphony Orchestran kanssa.
Leonardo soittaa Suomen Kulttuurirahaston omistamalla Carlo Giuseppe Testore (1718) sellolla.
Leonardo Chiodoa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Pasi Eerikäinen on Radion sinfoniaorkesterin ykkösviulisti. Orkesterityön ohella Eerikäinen soittaa myös studio- ja keikkamuusikkona eri artistien kanssa. Kamarimusiikilla on erityinen sija Eerikäisen elämässä. Eerikäinen Myös säveltäminen, sanoittaminen ja sovittaminen kuuluvat olennaisena osana hänen muusikkouteensa.
Pasi Eerikäistä kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
-
Lilja Haatainen on Kempeleessä 2011 syntynyt ja vuonna 2022 porvoolaistunut nuori viulisti. Hän aloitti viulunsoiton 3,5 -vuotiaana Oulun Suzukikoulussa ja 6-vuotiaana jatkoi opintoja Oulun konservatoriossa Mervi Kyrkin oppilaana. Tällä hetkellä hän opiskelee Janne Malmivaaran oppilaana Porvoonseudun musiikkiopistossa, ja nuorille lahjakkaille viulisteille tarkoitetussa periodiluonteisessa erikoiskoulutuksessa, Viuluakatemiassa, Janne Malmivaaran sekä Elina Vähälän ohjauksessa.
Vuonna 2022 Lilja voitti Jyväskylän viulukilpailun pienten sarjan. Ensimmäinen palkinto tuli myös Louis Spohr International Competition for Young Violinists -kilpailun 9-13 -vuotiaiden sarjassa Saksassa. Nuoresta iästään huolimatta Lilja on jo esiintynyt usean suomalaisen orkesterin solistina. Lisäksi hän on esiintynyt nuorimpana taiteilijana mm. Mikkelin ja Naantalin musiikkijuhlilla sekä vieraillut taiteilijana Sveitsissä Sionin musiikkifestivaaleilla syksyllä 2023.
Liljan viuluopintoja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Pro Musica ja Wihuri-rahasto.
Lilja Haataista kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
-
Ulla Knuuttila on kuopiolaislähtöinen alttoviulisti, joka nauttii päästessään tekemään monipuolisesti musiikkia erilaisissa kokoonpanoissa pienimmistä kamarimusiikkiyhtyeistä suurimpiin oopperaproduktioihin.
Opintonsa Knuuttila suoritti Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Frankfurtin, Berliinin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa. Hän valmistui maisteriksi pääaineista solistinen alttoviulu sekä kamarimusiikki, ja suoritti myös opettajan pedagogiset opinnot. Tärkeitä opettajia matkan varrella ovat olleet muun muassa Pirkko Simojoki, Roland Glassl, Andreas Willwohl sekä Eberhard Feltz.
Syksystä 2022 alkaen Knuuttila on ollut Helsingin kaupunginorkesterin ihanan alttoviulusektion jäsen, ja kevään 2025 hän oli syventymässä oopperan ja baletin maailmaan Suomen Kansallisoopperan orkesterissa alttoviulujen äänenjohtajan sijaisena. Orkestereiden lisäksi Knuuttila on kysytty kamarimuusikko kotimaisilla ja ulkomaisilla konserttilavoilla, ja solistina hän on esiintynyt mm. Oulu Sinfonian, Tampere Filharmonian ja Lapin kamariorkesterin kanssa.
Knuuttilalle luonto ja sen ihmeellisyys on jokapäiväisen kiitollisuuden aihe, ja hän kokee, että klassisen musiikin kenttä voisi tehdä paljon enemmän sen vaalimiseksi. Intohimonsa kamarimusiikkin ja luontoon hän on yhdistänyt perustamassaan Klimatkvartettenissa, joka pyrkii musiikin avulla herättelemään konserttiyleisöjä maailman tilaan.
Ulla Knuuttilaa kuulet seuraavissa Kamarikesän Konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Saara Lassila (s. 2003) on helsinkiläislähtöinen kontrabasisti. Tällä hetkellä hän asuu Berliinissä. Saara aloitti kontrabasso-opintonsa vuonna 2016 Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Sami Koivukankaan opissa ja nykyään hän opiskelee Hochschule für Musik ’Hanna Eisler’-korkeakoulussa professori Esko Laineen luokalla. Lisäksi Saara on täydentänyt opintojaan mm. Janne Saksalan, Aapo Juutilaisen, Maria Krykovin ja Dan Styffen opissa.
Saara on monipuolinen muusikko, jonka kiinnostus yltää barokista uusimpaan musiikkiin. Vuonna 2021 Saara voitti ensimmäisen sijan Nuorten kontrabasistien kansallisen kilpailun lukiosarjassa. Samana vuonn hän esiintyi Wegelius-kamarijousten solistina. Tämän lisäksi Saara on kokenut orkesterimuusikko. Hän on soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.
Saara Lassilaa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Ingrid Odé (s.2003) on helsinkiläinen alttoviulisti. Hän opiskelee Zürichin taideyliopistossa Lawrence Powerin luokalla. Sibelius-Akatemiassa Ingrid opiskelee Annariina Jokelan ja Atte Kilpeläisen johdolla. Aiemmin hänen opettajinaan ovat toimineet muun muassa Nils Mönkemeyer, Lilli Maijala ja Päivyt Meller.
Ingrid on osallistunut moniin kilpailuihin, tärkeimpänä Oulun kansallinen alttoviulukilpailu vuonna 2022, jossa hän sai kolmannen palkinnon.
Ingrid soittaa aktiivisesti kamari- ja orkesterimusiikkia kotimaassa ja ulkomailla. Kamarimuusikkona hän on esiintynyt Musical Chairs-festivaalilla Montrealissa, Kuhmon kamarimusiikissa, Kauniaisten kamarimusiikkijuhlilla, Nurmeksen kesämusiikissa sekä Festari!-tapahtumassa Riikassa ja Tartossa.
Ingrid on osallistunut Concertgebouw-orkesterin eurooppalaiseen RCO Young-orkesteriin sekä pohjoismaiseen Orkester Norden-orkesteriin. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin kanssa hän on esiintynyt muun muassa Lontoossa Proms-festivaalilla sekä City Hallsissa Glasgow’ssa. Ingridillä on orkesterikokemusta myös muun muassa Radion sinfoniaorkesterista, Tampere Filharmoniasta ja Sinfonia Lahdesta.
Ingrid on saanut Oleg Kaganin muistorahaston stipendin, ja hänen opintojaan ovat tukeneet Pro Musica Säätiö sekä Suomen kulttuurirahasto.
Ingrid Odea kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Alttoviulisti Riina Piirilä (s. 1995) on opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Frankfutin musiikkikorkeakoulussa ja Norjan valtiollisessa musiikkikorkeakoulussa opettajinaan Lars Anders Tomter, Helge Valtonen, Atte Kilpeläinen ja Lilli Maijala. Opintojaan hän on syventänyt mm. Thomas Rieblin, Tabea Zimmermannin ja Hartmut Rohden mestarikursseilla sekä Eurooppalaisessa kamarimusiikkiakatemiassa ECMA:ssa.
Monipuolisena kamarimuusikkona Piirilä on esiintynyt niin Skandinaviassa kuin Intiassakin, ja aktiivisen muusikon uransa aikana hän esiintyi säännöllisesti Suomen merkittävimmillä kamarimusiikkifestivaaleilla kuten Kuhmon kamarimusiikissa, Turun musiikkijuhlilla ja Kauniaisten musiikkijuhlilla. Piirilä toimi yhtenä Kamarikesä-festivaalin taiteellisista johtajista yhdessä Kasmir Uusituvan, Tami Pohjolan, Senja Rummukaisen ja Johannes Piirron kanssa 2017-21. Vuosina 2011-18 hän oli Kuhmon kamarimusiikin residenssikvartettina toimineen Borea-kvartetin jäsen.
Piirilä esiintyi vuoden 2017 Tampereen alttoviulukilpailun finalistina Tampere Filharmonian solistina. Orkesterimuusikkona hän on toiminut mm. Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa ja Tapiola Sinfoniettassa, jossa on vieraillut myös äänenjohtajana.
Aktiivisen musiikkiuransa loputtua 2022 Piirilä on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi (VTM) Helsingin yliopistolta ja työskennellyt kansainvälisten suhteiden ja viestinnän parissa New Yorkissa sekä Pariisissa.
Riina Piirilää kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Luodut toisilleen
-
Rovaniemeläinen muusikko, Lapin kamariorkesterin 1. konserttimestari ja näin ollen viulisti Abel Puustinen ei kaihda heittäytyä internetin syövereihin löytääkseen klassisen musiikin teosaarteita bittiviidakosta. Tämän harrastuksen ohella Puustinen on aktiivinen kamari- ja orkesterimuusikko. Hän on ollut viime vuosina kysytty liideri soittaen muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa ja Turun filharmonisessa orkesterissa.
Kamarimuusikkona intohimoinen Puustinen on esiintynyt lukuisilla ikimuistoisilla festivaaleilla Suomen rajojen sisä- ja ulkopuolella inspiroivien kollegoiden kanssa. Freelance-elämän ja opiskelun välillä tasapainotteleva Puustinen on myös esiintynyt maamme merkittävien orkestereiden solistina viimeisimpänä Lapin kamariorkesteri, Jyväskylä Sinfonia ja Kuopion kaupunginorkesteri.
Suurta iloa ja ylpeyttä Puustisen taiteelliseen työskentelyyn tuo myös Suomen Kulttuurirahaston ystävällisesti lainaama Giovanni Battista Guadagnini -viulu. Suomen Kulttuurirahasto ja Wihurin rahasto ovat tukeneet hänen taiteellista matkaansa kohti syvempää viisautta ja ymmärtääkseen maantieteellisten sointujen todelliset erot.
Abelia Puustista kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti”
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
-
Sellisti Senja Rummukainen on kuluneen vuosikymmenen aikana kasvanut sellon huippulupauksesta suomalaismuusikoiden kirkkaimpaan keskiöön. Kotimaisen konserttielämän tietoisuuteen hän nousi vuonna 2014 voittamalla Turun sellokilpailun. Vain vuotta myöhemmin hänet palkittiin finalistina Porton Guilhermina Suggia -awardsissa, ja vuonna 2019 hän saavutti finaalipaikan Pietarin kansainvälisessä Pjotr Tšaikovski -kilpailussa.
Menestystä seuranneita esiintymisiä esimerkiksi BBC Symphony Orchestran, Göteborgin Sinfoniaorkesterin, Islannin Sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan, solistina ovat ylistäneet niin lehdistö, kollegat kuin yleisötkin.
Rummukainen on esiintynyt solistina muun muassa Sakari Oramon, Nicholas Collonin, Dima Slobodenioukin, Leif Segerstamin, Jonathon Heywardin ja Jorman Panulan johdolla. Vuodet 2017–2021 Rummukainen toimi Helsingin kaupunginorkesterin toisena soolosellistinä.
Rummukainen soittaa tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston omistamaa David Tecchler-selloa vuodelta 1707.
Senja Rummukaista kuulet seuravissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Luodut toisilleen
-
Pekka Smolander aloitti sellonsoiton kuusivuotiaana kesäkurssilla Ikaalisissa Csaba Szilvayn johdolla. Hän opiskeli Oulun konservatoriossa Kati Valkaman ja Lauri Laitisen johdolla ja aloitti syksyllä 2019 opinnot Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Tuomas Lehdon oppilaana. Samana syksynä hänet valittiin myös Selloakatemiaan.
Syksyllä 2021 hän aloitti kandidaattiopintonsa Lehdon oppilaana Sibelius-Akatemiassa ja syksystä 2023 lähtien hän on opiskellut Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa professori Kian Soltanin johdolla. Hän on Liechtensteinin musiikkiakatemian stipendiaatti. Vuosien varrella muita opettajia ovat olleet myös mm. Marko Ylönen, Young-Chang Cho, Ivan Monighetti ja Torleif Thedéen.
Vuonna 2019 hän esiintyi solistina Oulun kaupunginorkesterin ”Nuoret solistit” -konsertissa. Hän voitti jaetun 3. palkinnon Porvoon sellokilpailussa 2021. Tammikuussa 2024 hän kantaesitti Lasse Kallioniemen sellokonserton sinfoniaorkesteri Vivon kanssa. Hän on kokenut kamarimuusikko ja orkesterisellisti, ja on soittanut mm. Wienin sinfoniaorkesterissa, Suomen ja Itävallan Radion sinfoniaorkestereissa sekä Helsingin kaupunginorkesterissa.
Pekka soittaa Joseph Hillin vuonna 1770 rakentamaa selloa.
Hänen opintojaan ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto sekä Pro Musica -säätiö.
Pekka Smolanderia kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Tami Pohjola kuuluu nuorten suomalaisviulistien suurimpiin lahjakkuuksiin. Pohjolan vahva tekninen osaaminen, ilmaisuvoimaisuus sekä nöyrä lähestymistapa musiikkiin ovat ihastuttaneet kuulijoita kansainvälisestikin. Hän on voittanut kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja ja esiintynyt eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2019 hän voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Dinu Lipatti -viulukilpailussa ja vuonna 2015 hän sai ensimmäisen palkinnon Kuopion viulukilpailussa. Hän voitti myös kansainvälisen Young Musician -kilpailun Virossa vuonna 2009 ja sai toisen palkinnon Jyväskylän Juhani Heinonen -viulukilpailussa nuorempien sarjassa vuonna 2009 ja vanhempien sarjassa vuonna 2012.
Pohjola on esiintynyt muun muassa Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, SinfoniaLahden, Tampere Filharmonian, Tapiola Sinfoniettan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin, Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin, Nagoyan filharmonisen orkesterin ja Manchesterin The Hallé -orkesterin solistina. Hän on työskennellyt useiden tunnettujen kapellimestarien kanssa kuten Jörg Widmann, Mikko Franck, Klaus Mäkelä, Sakari Oramo ja Nicholas Collon.
Pohjola on myös aktiivinen kamarimuusikko. Hän on esiintynyt useilla kamarimusiikkifestivaaleilla, joista mainittakoon Kuhmon Kamarimusiikki, International Music Seminar Prussia Cove ja Mantova Chamber Music Festival. Hän on myös esiintynyt yhdessä arvostettujen muusikoiden kuten Miriam Friedin, Janine Jansenin, Krzysztof Chorzelskin, Ralf Gothonin ja Arto Noraksen kanssa.
Tami Pohjola aloitti viulunsoiton kolme vuotiaana ja opiskeli Grazyna Zeranska-Gebertin oppilaana Espoon musiikkiopistossa sekä Reka Szilvayn johdolla Sibelius-Akatemiassa. Sittemmin Pohjola on opiskellut Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa Mi-kyung Leen luokalla ja Sveitsin Sionissa, Haute École de Musique Valaisissa, opettajanaan Janine Jansen. Tami Pohjola soittaa Suomen Kulttuurirahastolta lainassa olevaa Guadagnini - viulua (1754).
Tami Pohjolaa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Luodut toisilleen
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
-
Kasmir Uusitupa on suomalainen kapellimestari ja viulisti, joka on vakiinnuttanut asemansa yhtenä monipuolisimmista uuden sukupolven muusikoista. Musiikintäyteisessä perheessä kasvanut Uusitupa omaksui jo varhain vaikutteita niin kansanmusiikista kuin monista muista musiikkityyleistä klassisen koulutuksensa rinnalla. Tämä monipuolisuus on yhä keskeinen osa hänen taiteellista identiteettiään.
Uusituvan laaja kokemus viulistina, kamarimuusikkona ja liiderinä on luontevasti johdattanut hänet kapellimestarin uralle. Johtamisen opinnot alkoivat Jorma Panulan mestarikursseilla, ja jouluna 2025 Uusitupa valmistuu maisteriksi Sibelius-Aktemian kapellimestariluokalta.
Vuodesta 2022 lähtien Uusitupa on toiminut Helsingin Juniorijouset -orkesterin kapellimestarina. Hän tekee myös taiteellisen suunnittelijan työtä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille ja on Suomen Kansallisoopperan 2. konserttimestari.
Vuoden 2024 kohokohtina mainittakoon esiintymiset Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Lahden kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfoniettan, Joensuun kaupunginorkesterin ja Miamin New World Symphony -orkesterin kanssa, sekä palkintosija kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa.
Vuonna 2025 Uusitupa johtaa debyyttinsä Helsingin kaupunginorkesterin, Vaasan kaupunginorkesterin, Hyvinkään orkesterin, Lappeenrannan kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian kanssa.
Uusituvalla on käytössään Suomen Kulttuurirahaston ystävällisesti lainaama Spiritus Sorsana ”Liisa Huovinen” -arvoviulu. (~1700, Cuneo, Italia)
Kasmir Uusitupaa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Luodut toisilleen
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
Puhaltajat
-
Saara Lehtinen on tamperelaislähtöinen huilisti. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi sekä Sibelius-Akatemiasta opettajanaan Petri Alanko että Baselin Musiikkikorkeakoulusta opettajanaan Felix Renggli. Muita opettajia ovat olleet mm. Annaleena Ilveskivi, Seppo Planman ja Christina Fassbender. Saara on toiminut monipuolisesti orkesterimuusikkona aina soolohuilusta soolopiccoloon mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Radion sinfoniaorkesterissa, Stavangerin sinfoniaorkesterissa, Tampere Filharmoniassa, Jyväskylä Sinfoniassa. Saara on myös toiminut arvostetun Gustav Mahler nuoriso-orkesterin soolohuilistina, sekä soittanut Gstaad Menuhin festivaaliorkesterissa ja Sveitsin nuoriso- orkesterissa. Hän on esiintynyt sekä suomalaisten että kansainvälisten huippukapellimestarien johdolla mm. Salzburgin musiikkijuhlilla, Rheingau Musikfestivaalilla, Consergebouw:ssa, Zurichin Tonhallessa sekä Geneven Victoria-salissa. Hän on esiintynyt myös mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Tampere Filharmonian solistina. Elokuussa 2025 Saara aloittaa työskentelyn Turun Filharmonisen orkesterin huilun vara-äänenjohtajana.
Saara Lehtista kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Paula Malmivaara aloitti oboensoiton Espoon musiikkiopistossa Seidi Palosen oppilaana. Ammattiopintoihin hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan, missä häntä opettivat Sven-Erik Paananen, Jouko Teikari ja Jorma Valjakka. Vaihto-oppilasvuonna Malmön musiikkikorkeakoulussa häntä opetti Ole-Henrik Dahl. Myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan Pariisissa Jacques Tysin opissa.
Orkesteriuransa hän aloitti Vaasan kaupunginorkesterissa v. 2004, mistä hän siirtyi Tampere Filharmonian oboen äänenjohtajaksi v. 2005. V. 2010 hän aloitti nykyisessä työssään Helsingin kaupunginorkesterin englannintorvensoittajana.
Malmivaara on Savonlinnan oopperajuhlaorkesterin ja Zagros Ensemblen jäsen. Kamarimusiikkia hän on soittanut monissa eri kokoonpanoissa ja festivaaleilla mm. Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman musiikkijuhlilla, Crusell-viikolla ja Oulunsalo Soi -festivaalilla. Solistina hän on toiminut mm. Joensuun kaupunginorkesterin, Oulu Sinfonian, Tampere Filharmonian ja English Chamber Orchestran kanssa.
Paula Mamivaaraa kuulet seuraavissa Kamarikseän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Patrick Maueria kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Marian on 24-vuotias, Kokkolasta kotoisin oleva käyrätorvisti. Viime vuodenvaihteessa hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa hänen opettajanaan toimi Jukka Harju. Opintojensa aikana Marian oli vaihto-opiskelijana Salzburgin Mozarteumissa Radovan Vlatkovicin luokalla yhden vuoden. Opiskelujen ohessa Marian on kerännyt myös runsaasti työkokemusta. Hän on tehnyt sijaisuuksia ja avustanut usein mm. Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa, Suomen Kansallisoopperassa sekä monissa muissa suomalaisissa ammattiorkestereissa. Marian on myös esiintynyt solistina mm. Wegelius kamarijousten sekä Wasa Sinfoniettan kanssa.
Kamarimusiikki on Marianin sydäntä lähellä ja hän on soittanut useissa puhallinkvinteteissä opiskeluvuosiensa aikana. Kamarimuusikkona festivaalikokemusta on kertynyt Italiasta Elba Isola Musicale d’Europa festivaaleilta.
Marian on myös esiintynyt yhdessä eri orkesterien kanssa useilla festivaaleilla, Radion sinfoniaorkesterin kanssa Salzburgin Osterfestspieleillä ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa Luzernin festivaalilla Sveitsissä ja Edinburghin festivaalilla Skotlannissa.
Vapaa-ajalla Marian harrastaa spinningiä sekä viettää aikaa ystäviensä kanssa.
Marian Stradeniusia kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
-
Klaara Vasara on Helsingin ja Tukholman välillä seikkaileva klarinetisti. Hän toimii aktiivisena orkesteri- ja kamarimuusikkona ja on sijaistanut useissa keskeisimmissä suomalaisissa orkestereissa, kuten Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin Kaupunginorkesterissa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Klaara voitti hiljattain 2.- ja Es-klarinetistin koesoiton Tukholman kuninkaallisesta filharmonisesta orkesterista, jossa hän toimi myös aktemistina kaudella 2023-2024.
Vasara vierailee vuosittain kesän festivaaleilla (mm. Turun Musiikkijuhlat, Crusell-viikot, Kokkolan Syyskamari) sekä toimii kamarimuusikkona myös vapaalla kentällä ympäri vuoden. Klaara on Hai-kvartetin jäsen, jonka kanssa he esittävät ja kantaesittävät aktiivisesti uutta musiikkia. Vasara on myös Helsingin vanhimman, Kamarikesä-festivaalin yksi taiteellisista johtajista yhdessä Abel Puustisen ja Ossi Tannerin kanssa.
Klaara on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2024, jossa hän opiskeli Harri Mäen ja Christoffer Sundqvistin luokilla.
Klaara Vasaraa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
Pianistit, lyömäsoittajat ja muut taiteilijat
-
Maximilian Fagerlund on nuori 18-vuotias pianisti ja kapellimestari Helsingistä. Hän on kokenut esiintyjä, jonka soittotaidot ulottuvat klassisesta pianomusiikista myös monipuoliseen improvisaatioon. Hän toimii lisäksi kamarimuusikkona, lied- pianistina sekä säveltäjänä. Maximilian aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Länsi- Helsingin musiikkiopistossa Junio Kimasen oppilaana. Tällä hetkellä hän opiskelee Helsingin konservatoriossa Liisa Malmivaaran ja Antti Hotin johdolla. Vuodesta 2023 Maximilian on opiskellut myös Nuorten pianoakatemiassa ja saanut opetusta useilta arvostetuilta pianotaiteilijoilta, joista mainittakoon Severin von Eckardstein, Ralf Gothóni ja Matti Raekallio. Hän opiskelee orkesterinjohtoa tunnetun kapellimestaripedagogi Jorma Panulan johdolla.
Maximilian on esiintynyt monilla kotimaisilla festivaaleilla, muun muassa Riihimäen kesäkonserteissa sekä Turun musiikkijuhlilla. Hän on myös saavuttanut menestystä useissa musiikkikilpailuissa. Hänet palkittiin ensimmäisellä sijalla vuoden 2024 Jorma Panula Minikapu- kapellimestarikilpailussa sekä vuoden 2025 Leevi Madetoja-pianokilpailussa. Pro Musica-säätiö on tukenut Maximilianin musiikkiopintoja.
Maximilian Fagerlundia kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
-
Ghia Lumia on utelias sirkustaiteilija ja kohdentaa päättäväisesti harjoittelunsa jatkuvaan kehittymiseen. Hän on haalinut lisäkoulutusta useilta arvostetuilta opettajilta ympäri Eurooppaa sekä tanssin että sirkuksen saralla. Esiintyjänä Ghia on ollut mukana monissa esittävän taiteen projekteissa, ja hänelle on kertynyt kokemusta monenlaisista produktioista, työpajoista ja tapahtumista.
Hän on työskennellyt festivaalien ja kansainvälisten ryhmien kanssa Pohjois-Euroopassa ja Norjassa, kuten esimerkiksi nykysirkusryhmissä Big Wolf Company (EE) ja Ilmatila ry (FI) sekä järjestössä Acting for Climate (NO) ja esiintyjänä Sirkus Faktorin (FI) projektissa. Viime vuosina hän on toiminut myös työpajojen ohjaajana ja koordinaattorina ollen mukana kehittämässä nykysirkuksen ja tanssiakrobatian kenttää erityisesti Helsingissä ja Oslossa.
Ghia on erityisesti kiinnostunut taiteen kyvystä pureutua mielenmaisemaan, tunnetasoon, sanattomaan minään ja sen kyvystä luoda ja välittää ainutlaatuisia tiloja. Taide kutsuu ajatteluun ja tuntemiseen vuoroin houkutellen, vuoroin työnnellen. Tärkeitä asioita Ghian työssä – esityksissä sekä luomisprosesseissa – ovat assosiaatioiden ja illuusioiden kanssa leikittely, hiottu yksityiskohtainen liike, käsitetaide, autenttisuus, vahva visuaalisuus ja musiikillisuus.
Ghia Lumiaa näet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
-
Annika Koljonen on Helsingissä asuva sirkustaiteilija, joka on opiskellut Lahden sirkusartistikoulutuksessa sekä Brysselissä ESAC -sirkuskorkeakoulussa. Valmistumisensa jälkeen hän on työskennellyt freelancer sirkustaiteilijana, esiintyen festivaali- ja teatterilavoilla. Annika on erikoistunut käsilläseisontaan ja akrobatiaan, ja työssään hän yhdistää staattista tasapainoilua akrobaattiseen liikkeeseen. Sirkuksessa Annikaa inspiroi sen monipuolisuus ja mahdollisuus hyödyntää eri taiteen muotojen yhdistelmiä.
Annika Koljosta näet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
-
Sampo Kuusisto aloitti lyömäsoittimien soiton Rauman Poikasoittokunnassa ja pian sen jälkeen myös musiikkiopistossa Timo Koskisen oppilaana. Opinnot jatkuivat Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa, josta Kuusisto valmistui Musiikin maisteriksi vuonna 2024.
Orkesterimuusikkona Kuusisto soittaa säännöllisesti muun muassa Helsingin kaupunginorkesterissa, Radion Sinfoniaorkesterissa, Avanti! kamariorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa ja Suomen Kansallisoopperan orkesterissa. Myös kamarimusiikki on mieluista, ja kamarimuusikkona Kuusisto on soittanut useissa eri kokoonpanoissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kuusisto on yksi Stockholm Percussion Groupin viidestä jäsenestä. Musiikin lisäksi elämän iloihin kuuluvat vaeltaminen ja urheilu.
Sampo Kuusistoa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
-
Pianisti ja säveltäjä Johannes Piirto on esiintynyt useilla
merkittävillä konserttilavoilla ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla, joihin
lukeutuvat mm. Bergen Festival, Wiener Konzerthaus,Musikverein Wien, Eisenstadtin Herbstgold-festivaali, Helsingin juhlaviikot, Turun musiikkijuhlat, sekä Mikkelin musiikkijuhlat.
Piirto on esiintynyt mm. Camerata Salzburgin, Radion sinfoniaorkesterin,
Helsingin kaupunginorkesterin, Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen
orkesterin, ja Suomalaisen kamariorkesterin solistina, sekä työskennellyt
lukuisien kapellimestareiden kanssa, joihin lukeutuvat Santtu-Matias Rouvali,
Fabian Gabel, Sakari Oramo, Jukka- Pekka Saraste, Dima Slobodeniouk, Okko
Kamu, ja Anja Bihlmaier. Kilpailumenestystä pianistina on tullut mm.
Kansainvälisessä Maj Lind -pianokilpailussa 2011.
Kamarimuusikkona Johannes on työskennellyt mm. Lilli Paasikiven, Mika
Kareksen, Julian Rachlinin, Sarah McElravyn ja Natalia Gutmanin kanssa. Johannes toimii myös maailman johtaviin nykymusiikkiyhtyeisiin lukeutuvan Klangforum Wienin jäsenenä.
Vuonna 2007 Piirron orkesterisävellys Lumière palkittiin nuorten Uuno Klami -
sävellyskilpailussa. Suuren yleisön tietoisuuteen Suomessa hän nousi Musiikkitalon avajaisissa 2011 kantaesittämällä sävellyksensä Virta. Johannes on säveltänyt usemman orkesteriteoksen Suomalaiselle kamariorkesterille Jukka-Pekka Sarasteen tilauksesta. Lisäksi Johanneksen teoksia on tilattu mm. KorsholmanMusiikkijuhlille, sekä Hetan Musiikkipäiville.
Johannes Piirtoa kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Torstai 7.Elokuuta 2025: Kynttiläkonsertti “Bach & Piirto”
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
Johannes on opiskellut Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Liisa Pohjolan, Antti
Siiralan, Matti Raekallion, sekä Jussi Siiralan johdolla, sävellystä Tapio Tuomelan
johdolla, sekä orkesterinjohtoa Jorma Panulan johdolla. Johannes viimeisteli
opintonsa Wienin musiikkikorkeakoulussa Stefan Vladarin johdolla.
-
Henrik Såndasia kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Sunnuntai 3. Elokuuta 2025: Espan lava TBA
-
Helsingin Sanomat kutsuu häntä romanttiseksi taituriksi, Aamulehti ylistää hänen Beethoveniaan kuin kokeneen mestarin tulkinnaksi, Rondo Classic luonnehtii hänen soundiaan romanttisen uljaaksi. Lähes yksimielisesti ovat kriitikot nimenneet Ossi Tannerin (s. 1997) pianon runoilijaksi, jonka kosketus on yhtä aikaa painava mutta pehmeä, kirkas ja laulava, inspiroitunut ja mielikuvituksellinen – sanalla sanoen lyyrinen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä niin musiikissa kuin elämässä Tanner havittelee syvällistä flow-tilaa ja tulkintojen vapaamielisyyttä.
Tampereen pianokilpailun vuonna 2017 voittanut Tanner vierailee säännöllisesti lähestulkoon kaikkien merkittävien suomalaisten orkestereiden solistina. Kapellimestarinimet ulottuvat Sakari Oramosta Joshua Weilersteiniin, Nicholas Colloniin ja Eiji Oueen, Klaus Mäkelästä Hannu Lintuun, Tarmo Peltokoskeen sekä Susanna Mälkkiin.
Tanner on tehnyt suuren vaikutuksen mm. Kuhmon, Turun, Naantalin ja Mäntän musiikkijuhlilla, Helsinki Seriösissä ja Lahden Sibelius-festivaalilla. Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana Tanner toimi vuonna 2018. Tanner on esiintynyt soolokonsertein ja kamarimuusikkona yli kymmenessä Euroopan maassa, Israelissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
Tanner on Helsingin Ritarihuoneella järjestettävän Kamarikesä-festivaalin taiteellinen johtaja yhdessä Abel Puustisen ja Klaara Vasaran kanssa. Hän toimii taiteellisena johtajana myös Pariisin Suomen instituutin Kaiku-konserttisarjassa 2025-2026.
Tämä kaikki on tapahtunut pikavauhdilla. Tanner aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Sirpa Heikkilän tunneilla asuessaan Brysselissä. Silloin kun Tanner ei harjoitellut, hän kuunteli levyiltä romantiikan klassikkoja. Suomeen muutettuaan hän aloitti opinnot Junio Kimasella, jonka johdolla hän pääsi itsekin käsiksi lapsuutensa ääniraitaan. Kimanen myös tutustutti Tannerin legendaariseen Konstantin Boginoon, jonka tunneilla hän kävi Pariisissa. Michel Dalberto opetti Tanneria Pariisin konservatoriossa (CNSMDP). Tanner on opiskellut myös Pianoakatemiassa ja yksityisesti Paavali Jumppasella. Tanner on valmistunut musiikin maisteriksi Manhattan School of Musicista, opettajanaan Dr. Marc Silverman, ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, opettajinaan professorit Erik T. Tawaststjerna ja Matti Raekallio.
Ossi Tanner kuulet seuraavissa Kamarikesän konserteissa:
Perjanta 1. Elokuuta 2025: Avajaiskonsertti
Lauantai 2. Elokuuta 2025: Lastenkonsertti
Perjantai 8. Elokuuta 2025:Hämmästyttävää
Lauantai 9. Elokuuta 2025: Kamarikesän 20. juhlavuosi — Gaalakonsertti
Tutustu tulevan kesän ohjelmaan
Juhlavuoden konserteissa koetaan uutta ja unohtumatonta, sekä yhdistetään klassisia kamarimusiikkikirjallisuuden mestariteoksia nykysukupolven kiinnostavimpien säveltäjien tilausteoksiin.
Lippukaupoille?
Liput Kamarikesän konsertteihin ostat helposti ja edullisesti etukäteen Lippupisteen kautta.
Kamarikesässä kuultua:
“Nämä nuoret ovat niin lahjakkaita.”
— Konsertissa Jokeri (Kamarikesä 2022)